Huiseigenaren

Met gemak energie besparen!

Comfortabel wonen en elke maand flink besparen op uw energierekening. Lijkt u dat ideaal? Bespaar Lokaal helpt u graag bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Isolatie van de vloer of bodem

Het isoleren van de vloer van de begane grond of de bodem van de kruipruimte, is een effectieve en vrij eenvoudige manier van energiebesparing. 

Welk soort isolatiemateriaal u ook kiest, de energiebesparing is vaak groot. Als de vloer op de begane grond niet is geïsoleerd, kunt u jaarlijks 190 m3 gas besparen door isolatiemateriaal aan te brengen. Daarnaast levert vloerisolatie ook meer comfort op in huis, doordat de temperatuur beter op peil blijft en er minder vocht kan ontstaan.

Als u geen kruipruimte onder de vloer heeft, is het isoleren lastig. Er zijn dan twee mogelijkheden. U kunt op de vloer een isolatielaag aanbrengen. Dat verhoogt de vloer met 5 tot 8 centimeter. U verliest daardoor hoogte in uw kamer. Een andere optie is de oude vloer verwijderen en een nieuwe vloer opbouwen met isolatie aan de onderkant. Als de kruipruimte van uw woning laag is, niet meer dan 30 tot 35 centimeter, dan is het vrijwel onmogelijk om daar in te komen. Mogelijk kunt u isolatiemateriaal in de kruipruimte laten spuiten.

Een kruipruimte van meer dan 35 centimeter is hoog genoeg om te kunnen isoleren. In dat geval heeft u drie opties:

  1. het isoleren van de onderkant van de vloer;
  2. het isoleren van de bodem van de kruipruimte;
  3. het isoleren van de bodem en de muren van de kruipruimte.

Het isoleren van zowel bodem als vloer is niet nodig. U kunt beter één van beide isoleren met dikker materiaal. Het isoleren van de onderkant van de vloer bespaart meer energie. Het zorgt ook voor meer comfort dan het isoleren van de bodem, aangezien uw vloer dan minder koud aanvoelt. Als u de vloer of bodem heeft geïsoleerd, moet u uw woning wel goed blijven ventileren, om zo vochtophoping te voorkomen.

partners: